šuf : viděl jsem zlo

A máme tu další hudební okénko. Pod příslibem velmi temného zážitku, vydal jsem se s Katkou v sobotu na black metal. Né že bych už na karlovarsku pár hodně tvrdých kapel neviděl – ale tohle mělo být něco jinýho. U nás jde i u nejvíc HC kapel o pohodový kluky v triku, který si jen tak mezi pivama jdou vyblejt hlasivky na mikrofon, přetrhat pár strun a vůbec nadělat spoustu kraválu. Vypustí prostě nějakej ten adrenalín a pak jdou třeba vyzvednout děti do školky.

Zjištění, že za hranicemi rodného karlovarského kraje existujou kapely, který takovou muziku berou fakt vážně, mě uvedlo v nadšení. Nevim jak vám milí čtenářové, ale mě přišla představa kapely, která se pomaluje černobílýma barvama (stejně tak její publikum) a jde na koncert zpívat výhradně o smrti, jezdcích apokalypsy, stokách a moru hustá. Někomu zvenčí (třeba mě) to celý zní jako popis komediálního čísla, ale ty kluci to myslej smrtelně vážně (což dělá tu komedii ještě zábavnější). Toť byla představa s kterou jsem se vydal do klubu Exit Chmelnice bych shlédl koncert kapel Heiden, Tisíc let od ráje a Stíny plamenů.

Právě jsem se rozhodl, že psát kulturní referáty neni ta pravá zábava (rozhodně o nic větší než je číst). Chtěl jsem napsat dva tři odstavce, do kterých vkusně zakomponuju pár perliček a postřehů. Kašlu na to vypíšu vám ty perličky, tři odstavce si domyslete.

Zpěvák skupiny Tisíc let od ráje si v průběhu jedný písničky odebíral krev. Taky slintal po pódiu, parketu a trochu i po publiku. Sliny doplňoval z petky, aby mu nevyschlo, což dovedně kamufloval předstíráním epileptického záchvatu zmítaje se po prknech, která normálně znamenají svět.

Lorda Vodochorda (zpěvákobasák hvězdy večera – Stínů plamenů) jsem potkal už před koncertem na hajzlu. Byl jsem zhnusen faktem že si myje ruce čekal jsem, že špínu miluje a v případě že jí chce dostat z těla, použije svůj mocný hlas a špína strachy uteče. Vodochord ale neni jeho pravý jméno, to zní lord Morbivod. Ještě předtim jsem koukal na youtube na jeho klip smrt v železe, takže jsem věděl co od tohoto hustodémona čekat. Vypadá jako Richard z IT crowd (upír co poslouchá Cradle of Filth), podle mě záměrně.

Zmalovaný Morbivod zazpíval pěkné písně, namátkou: o založení pražských kanalizací, o tom že česká města spojuje jedna velká stoka, v závěru pak megahit Zuřivý monolog Syna Poklopů. Aplaudoval jsem mocně. Mocněji aplaudoval fanoušek vyzbrojený sluchátky ala traktorista a zvonem na čištění odpadů. Další fanoušci volali: "ste málo zlý!"

Jo představoval jsem si je zlejší, ale prej občas i sou. Tak to musim vidět. jedna hláška na závěr: další věc se menuje KOMA!

Leave a Reply

Your email address will not be published.