šuf : Free Kolín!

P.S. : Todle neni první článek od návratu z Austrálie. Ten první teprve bude, todle je druhej. Von totiž ten první ještě neni hotovej, tak sem dávam tenhle a odjíždim na hippie road trip po krušnejch horách. To víte, o prázdninách se děje hovno, i bloggeři stávkujou.

Ono je teď děsně v módě fandit Tibetu. Prezidenti velmocí dělaj, že by kvůli tomu děsnýmu bezpráví skoro ani nechtěli přijet na olympiádu, naši hlavouni nosej odznáčky a penzion u nás pod barákem vyvěsil tibetskou vlajku. Přijde mi to jako pěkná pakárna, a neřekl bych, že jenom kvůli tomu že rád jdu proti proudu. Ještě než tu začnu tepat do dalajlámy, tak vám říkam že mé znalosti tibetských reálií jsou poměrně choré, nejspíš jako ty vaše. .. což je tak trochu moje první pointa; Tibetu dneska fandí i lidi který si nejsou úplně jistý na kterým kontinentě ten stát vlastně leží. Nejsem na tom o moc líp, a proto jsem si jist, že i kdybych měl penzion, vlajka by na něm nevisela.

Proč zrovna Tibet? Vždyť Svět je plnej separatistů! V každý zemi Čukotky po Madagaskar najdete nějakej kus hlíny, kterej byl původně samostatnej, a pár lidí co na něm bydlí by ho zase chtěli osamostatnit. A i když nebyl, proč se neosamostatnit jen tak z plezíru. Dyk to neni blbej nápad! Kdybych neměl důležitější věci na práci (šťourání v nose a tak..), oplotim pořádně naší chatu a vyhlásim samostatný Děpoltovický stát, ústavu obšlehnu od Lichtnštejců a se vzduchovkou budu na půdě vyčkávat, až přijede z Doupova tank nastolit pořádek.

Ale vážně. Když se chtěj odtrhnout Baskové od Španělska nebo Quebečani od Kanady, tak jsou za teroristy, nebo v lepším případě za voly, co dělaj zbytečný vlny. Kde je rozdíl oproti Tibetu? Maj slabej píár. Nemaj nervy se našroubovat do role slabšího utlačovaného bratra (kterýmu všichni fandí, jsou na to naučený z pohádek),a nemaj sympatickýho dědu v županu, kterej je hlavou jedný víry a kvůli tomu radši emigroval. To je všechno, co potřebujete aby se z vás místo teroristů a volů stali hrdinové.

Jo, jasně že byli obsazený silou! To Baskitsko i Quebec nepochybně taky, ale už je to dýl. Ukažte mi jedinej stát, kterej nebyl. Když Bismarck sjednocoval Německo, taky to nebylo pokoukání pro ďoučí oči. A jenom proto, že v Německu se to stalo o sto let dřív, tak už do toho nikdo nešťourá. Když soudruzi vydrží v Tibetským sedle ještě padesát let, taky se tomu začne říkat sjednocení, protože umřou všichni co si dobře pamatujou, že to vlastně bylo spíš násilný obsazení. Spravedlnost neni slepá, ale sklerotická rozhodně je.

Ale komu jde o spravedlnost? Hlavně že se maj lidi dobře. Důvod proč se Kolín nechce odtrhnout od Čech nespočívá v tom, že k Čechám historicky patří, ale v tom, že z takovýho odtrhávání nic dobrýho nekouká. Řekl bych, že jak v Tibetu tak v Kolíně žijou lidi který jsou na Peking (resp. na Prahu) a jeho politiky naštvaný. Ale většinou jsou rozumný a nedělaj vlny, aby nebyli za voly. Že se občas najde banda tupých nacionalistů, nebo moudrých proroků který chtěj něco dělat jinak a třeba i líp – to se stává, lidi už jsou takoví. Bandě se to povede, a nebo jí spíš rozstřílej na hadry – to se taky stává, dějiny už jsou takový.

Zkrátka, to že se chce Tibet odtrhnout je béčková záležitost. To že mu svět nadšeně tleská je mnohem zajímavější. Fotbal je zkorumpovanej a málo se v něm fauluje. Pojďme radši fandit světový politice! Někde jsem četl, že nadchází doba, kdy si nebudeme uvědomovat rozdíl mezi volením prezidenta a hledáním suprstár. A ta doba se evidentně rychle blíží. Dřív než to udělá někdo jinej jsem chtěl sám sebe obvinit ze zlehčování okupace a útisku při kterým umíraj opravdický lidi. Ale neobvinim :). Když už je to samo o sobě zlehčený natolik, že lidi fanděj Tibetu podobně jako by fandili Baníku, tak už svou troškou škodu nenadělam.

Kdo viděl Život Bryana, ten ví, že okupanti s sebou můžou přinést akvadukt, lepší cesty, fungující státní správu, zákon, pořádek a ještě pár dalších drobností (Což ovšem neni důvod, je nevykopat pryč ze země!) Co jsem slyšel, tak by to mohl bejt tak trochu i případ chudýho Tibetu. Na druhou stranu takovej Kolín, vodovod i železnici už má, a jako daňovej ráj by si určitě nevedl špatně. Když se udělá dobrej píár, tak by to mohlo vyjít. Pražáci tam jezdí jako hovada, a sráží nebohé kolíňany. Po stovkách! Celá zem si zpívá posměšné písničky o rovině kolem Kolína. A čeština je jediný úřední jazyk, ani školám se "nedostává prostředků" pro výuku v kolínštině. Free Kolín!

6 thoughts on “šuf : Free Kolín!

  1. Adolf

    co na tohle říct?
    No, myslim, že jde o to, jakou silou byla takhle země pacifistickejch hipíků obzasená a jak se potom čína snažila/snaží jejich kulturu úplně vymazat.

    jasně "Naše země bude vždycky potřebovat armádu, aby se mohla bránit agresivnějším kulturám zvenčí a obhájit tak před nimi vlastní existenci a ať mě srazí blesk jestli kecám (kdžy už sme u těch Pythonů)

    Ok, takhle země prostě nemá na to, aby se obhájila silou.

    no, a ostatní o tom můžou buď mlčet nebo psát blogy nebo dokonce nosit odznáčky či mávat vlajkama.

    Reply
  2. Klobáska

    boj je zbytecny?
    souhlasim s tebou, sice ne ve vsem, ale jo. Mas velkej recht v tom ze je to moderni, stejne jako ekologie a ty bio veci. Ale zase na druhou stranu si myslim ze boj o svobodu musi bejt, sice asi ne timto zpusobem. No a castecne na obranu ciny, Tibet byl nekdy v 9.stoleti dosti agresivní vuci svymu okoli, a jak vsichni vime historie se opakuje, kouzelna to spirala, tak se jim to ted vraci. A jak uz tady nekde Suf vstal, stejne vsichni prd vi co se tam deje (v Cine a tak) a kam to vsechno povede. Uvidime za par let 🙂

    Reply
  3. Majkl

    Pár kontra poznámek
    No, Šufe…

    1. Srovnávat baskický atentáty a dědu v županu asi nejni ouplně košér.

    2. Nebuď kurva materialista. Tibeťan ti sere na železnici a Kauflandy. Tibeťan chce onanovat v horách.

    Nejde ani tak o to jestli jsem Čech nebo Vjetnamec ale o to, abys ty mohl nosit dlouhý vlasy a šukat s klukama, já dělat bordel Na Valše, abysme ty i já mohli psát každej svůj názor … a nikdo nás za to nezavřel!

    Dějiny se někdy točí kurevsky rychle a za měsíc můžem bejt i my klidně v situaci Severokorejců nebo Barmy. Tím že vytváříme jakousi "proTibetskou" náladu vlastně opevňujeme sami sebe a svou kulturu proti diktátorům a nesvobodným režimům.

    Ano, Tibetu to pomůže pouze jako výraz solidarity…jestli vůbec nějak. Neva.

    Každopádně bych tyhle snahy neoznačoval za trapné či povrchní. Nemyslím, že je to móda. Je to boj – a náš taky.

    PS: Tibetskou vlajku nenosím a osobně na Tibet celkem seru. Tibet je zkrátka jen vlajková loď boje za svobodu.

    Přidávám smajlík jako výraz radosti z diskuze 🙂

    Reply
  4. Majkl

    Já jen…
    Nechcem brát Číně její kulturu a zvyky. O to vůbec nejde.

    Existujou asijský kultury, který jsou úplně v pohodě, není třeba se jich bát a lidi v nich žijící jsou jakž takž svobodní (mohou cestovat, mohou mluvit). Japonsko, Jižní Korea, Indie…

    Nebojujem proti kultuře a zvykům, ale proti relativně MLADÝM represivním režimům, které jsou nebezpečné i pro nás. Jako jsou v Barmě, Severní Koreji, a taky v tý Číně, jako byl v Afghanistánu, v Iráku…

    Tyto režimy většinou nevycházejí z původních tradic daného státu, nýbrž z novodobé hegemonie svých diktátorů nebo jsou ovlivněny Ruskem či podobnou zrůdnou velmocí.

    Stručně řečeno:

    Nemusíme polemizovat o lidských právech či národních tradicích. Když je někdo zavřen, za to že řekne že se mu něco nelíbí, nebo nesmí opustit hranice státu – tak to prostě není v pořádku. A nemá to co dělat s regionem kde se tak děje.

    V čem s tebou Šufe souhlasím:

    Demonstrovat by se mělo když to má smysl. Jinak se ztrácí síla, která je potřeba při opravdovém problému.

    Bojkot Olympiády by nevyšel.

    Reply
  5. Hush

    takový malý…
    nasrání… ale protože sem ti k tomu už řekla většinu(samozřejmě nad pivem), tak jen chci aby sis připomněl, jak moc si mě překvapil…

    Reply
  6. šuf

    tak různě
    Takže zapoprvý. Článek jsem psal sotva olympiáda začla, tož jsem netušil jaký Tibetský orgie budou následovat. Halt módní vlny bejvaj divoký. Skutečně mě nasrala výzva redaktorů Reflexu k bojkotu olympiády z důvodu toho, že pořádající země porušuje základní lidská práva, a tím pádem se celá akce příčí olympijským ideálům (který prej zakotvujou dodržování všeobecných etických norem).

    Milí redaktoři, Listinu základních práv a svobod sepsalo pár strejců kdesi v Evropě asi před šedesáti lety. Je to prakticky seznam toho, co podle našich euroamerických tradic považujeme za základy spravedlnosti. Jenže světe div se, Mohamed i Konfucius měli kdysi na spravedlnost trochu jinej pohled než Ježíš. A tak ještě dneska existujou na světě kultury, který si o našem pojetí lidskejch práv myslí svý. Samozřejmá arogance, s jakou považujete naše pravidla za jediný a nejlepší, je až zarážející. Všeobecný etický normy čiňani neporušujou, protože žádný všeobecný etický normy neexistujou. A mysleli jste svojí výzvu vážně (asi těžko. rozumnej člověk se špetkou smyslu pro realitu něco podobnýho vážně myslet nemohl), nebo jste se jenom vezli na módní tibetský vlně?

    Za podruhý. Je to pohádkovej syndrom – fandí se vždycky tomu mladšímu slabšímu princi, kterýho velký čínský bratr utlačuje. Když teďko gruzínci zkusili udělat totéž co číňani provedli kdysi Tibetu (přijeli s tankama do autonomní oblasti aby jí pevnějc připojili ke Gruzii), a ruský velký bratr je klepl přes prsty, tak jsou za správňáky. Jak to kurva? Dyk jsou to agresoři! Asi protože jsou to spojenci, protože jsou slabší a utlačovaný. Než si zase budem brát do huby morální principy, možná by neškodilo se podívat komu že to fandíme a proč. Doufam že pánové z reflexu už smolí výzvu k bojkotu Gruzie.

    btw:Jak vidno Majkle, jsem názoru že srovnávat se dá všechno, akorát některý srovnání jsou úplně k ničemu. To o dalajlámovi a bascích (bo baskách?) myslim smysl mělo – sloužilo jako ilustrace toho, že názor průměrného obyvatele planety Zem se netvoří až tak podle toho jak je co spravedlivý, a kdo koho kdy a jak obsadil, ale spíš podle sympatií k pánovi v županu a blbýho účesu tatíčka Mao Tse Tunga.

    Za potřetí. To že nevyčítam číňanovi, že má jiný morální hodnoty než já, ještě neznamená že bych si za těma svýma nestál. Tak třeba si stojim za tim, že mávání tibetskou vlajkou uprostřed Evropy je dost trapná intelektuální póza. Jak píše Majkl – až se zase jednou dějiny otočí a bude na čase se za nějaký principy skutečně postavit, tak se teprve ukáže kdo má jaký koule.

    Závěrem bych rád poslal vřelé pozdravy tibeťanovi onanujícímu v horách nad kauflandem. Milý tibeťane, určitě si fajn kluk, ale bojkotovat kvůli tobě nic nehodlam. Hájení principů si schovávam na chvíle, kdy to bude mít smysl. Zatim mír v duši, a až pojedu přes Tibet tak skáknem na kvašený jačí mlíko.

    PS: Nauč se česky a sežeň si internet. to budeš čumět jaký blafy o tobě píšou lidi z druhýho konce světa, který nemaj šajna o čem vlastně plkaj (mě nevyjímaje).

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.