šuf : Upřímnost až po pátym pivě

Objevil jsem u sebe zásadní charakterovou vadu: nepotřebuju alkohol abych byl upřímnej. To neni ironie ani skrytý vychloubání, myslim to vážně. Proč?

Normálně se k sobě lidi chovaj slušně. Jen občas popustí ventily, ožerou se spolu a řeknou si, co by si jinak neřekli. Druhej den přebolí hlava a je dobře. Líp než předtim – pročistí se vzduch. Alkohol tu hraje velmi užitečnou roli – nejenom že popustí zábrany mluvčímu, ale taky obrní posluchače aby ne vždy příjemný sdělení snášel. Opilost je navíc univerzální omluvenkou, kdyby to náhodou někdo z nich s upřímností přehnal. Geniální, jednoduché, jako by to vymyslela sama matka příroda.

Kdyby na sebe lidé byli hustý i normálně, bez chlastu, společnost by se rozpadla. Lidi jsou ale naštěstí nastavený jinak, a jsou-li v běžným denním režimu, maj tendenci držet jazyk za zuby. Většinou je to dobře, někdy je to škoda.

Samozřejmě, jsou lidi co chlast nepotřebujou. Maj (oni, ne já) cit pro to, co kdy říct a co ne. Ví, že mluví-li k střízlivému, musí volit slova opatrněji atakdál. Ne s každým ale vyjdou. Pro někoho totiž výměna ostřejších názorů patří zásadně do alkoholickýho oparu, a kdo se o ní pokouší střízliv a za dne, je v lepším případě nezdvořák.

I já si v tomto světě našel režim fungování. Nemluvím, když nejsem tázán. Považuje-li někdo téma za ožehavý, začne o něm mluvit až po přiměřený dávce omamný látky, pak i já mu s radostí řeknu svůj díl pravdy. Jinak radši neříkam nic, bo už jsem dávno zjistil že výše zmiňovaný cit pro situaci nemam. Proto jsem ale jen rád, když s problémem přijde někdo jinej, a tuplem si toho cenim když to udělá střízlivej.

Muj přístup ale má vážný mouchy. Když se druhej neožere, a mluvit nezačne, vzduch se nepročistí. Někdy to proto přece jenom zkusim, a vypálim první ránu. Dělam hodně nerad – až když už mě někde moc tlačí bota. Někdy to dopadne dobře, většinou ne. Navzdory výše uvedenému to totiž dělam za střízliva, nemam tedy ani omluvenku, ani obrněnýho posluchače. Proč? Rád kontroluju co říkam, a taky ocenim když si dialog oba pamatujem dobře a nejen v obrysech. Ale v tom asi bude ta chyba. (žádná ironie!)

Závěr nemam, jen předsevzetí do budoucna: stát se dalším z průkopníků střízlivé metody. Protože muj názor (s kterým můžete klidně nesouhlasit. třeba na základě výše uvedeného) je, že schovávat se s vážnýma sděleníma za půllitrem je víc srabárna než ohleduplnost. Ale v čechách holt máme jinou tradici.

P.S.: Existujou taky milióny lidí, co emoce neventilujou, alkohol nealkohol. Asi bych je teď měl taky odsoudit, ale kašlu na to – ať si dělaj co chcou. Copak jsem nějaká morální autorita? Kulový!

4 thoughts on “šuf : Upřímnost až po pátym pivě

  1. Hush

    do xichtu?!
    Jako by to napsali 2 lidi a prohazeli odstavce. Sudy a lichy davaji dohromady smysl…

    Resp kazda nova veta popira tu predchozi…

    Neumis to, ale jsem zvedava:)

    Reply
  2. Mrazik

    nadpis nebude
    Tak v první řadě nesouhlasim s tim, že alkohol obrní posluchače. Minimálně ne vždycky. Naopak si myslim, že ho spíš ještě víc nastartuje k ostřejší výměně názorů.

    Druhá věc je ta, že říkáš, že alkohol většinou funguje jako spínač a potřeba k řešení problémů (aspon tak jsem to pochopil). Znam málo lidí, kteří si řeknou: aha, mam problém, jdu se vožrat nebo aspoň posilnit a jdeme se pobavit o problemu. Spíš to je: vožral jsem se, kecal jsem blbosti, začal jsem řešit něco co sem vubec nechtěl, je mi trapně, jsem idiot. Že se to občas svádí na alkohol – může to bejt schovávačka, ale i holej fakt! Chci tim říct, že role alkoholu může bejt chtěná i nechtěná. Každopádně sem to vypil já, takže za to co jsem řek si můžu taky já a neni to omluvenka ať už jsem byl zmatlanej jakkoli!

    A konečně za třetí – v čechách máme jinou tradici. Neustále slyšim malej českej člověk, čecháčkovství apod. Neříkam, že se to tu neděje, ale jak doprdele víš, že se to neděje jinde?

    Hawk

    Reply
  3. Sandal

    pičoviny
    A ještě je tu jedna zásadní věc, která se děje zásadně pokud je alespoň jeden pod vlivem.

    A to, že neexistuje problem, neexistuje potřeba cokoliv ventilovat a přesto někdo vždycky najde problém i v nějaký pičovině.

    Typickej příklad za všechny je použití nestandartního oslovení vůči druhému a následující sáhodlouhá debata na téma, ty mě nemáš rád, co jsem tě udělala a přitom se nestalo vůbec nic a nic se nezměnilo jenom jsou oba ožralí.

    Reply
  4. Sandal

    pičoviny
    A ještě je tu jedna zásadní věc, která se děje zásadně pokud je alespoň jeden pod vlivem.

    A to, že neexistuje problem, neexistuje potřeba cokoliv ventilovat a přesto někdo vždycky najde problém i v nějaký pičovině.

    Typickej příklad za všechny je použití nestandartního oslovení vůči druhému a následující sáhodlouhá debata na téma, ty mě nemáš rád, co jsem tě udělala a přitom se nestalo vůbec nic a nic se nezměnilo jenom jsou oba ožralí.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.