šuf : umění tvorby nových slov

Jednoho rána jsem dospěl k názoru, že můj život byl až doposud zbytečný. Abych tento stav věcí zvrátil, rozhodl jsem se učinit něco velikého – dát svému národu nové slovo. Vymyslel jsem jeho zvukovou a pak i obsahovou stránku. Dal jsem ho i na wikipedii, ale zřejmě její uživatelé nejsou pro pokrok českého jazyka, a tak ho zase stáhli :-/ Dám tedy svou novou definici alespoň sem. Hle: Straponát!

Straponát je zvláštním stavem mysli, dosažitelným speciální meditační technikou rozšířenou zejména v západních čecháh. Vznikla údajně v devadesátých letech na karlovarsku. Jádrem meditační praktiky je naprosté uvolnění a splynutí s přírodou. U některých praktikujících přeteče tato harmonie až tak daleko, že dojde k samovolnému vyměšování. Z praktických důvodů proto vyznavači straponátu meditují nazí, nebo jen spoře oblečení. Narážejí často na nepochopení širší společnosti.

I proto (ale primárně kvůli onomu splynutí s přírodou) je straponát nejčastěji dosažen v místech odlehlých od civilizace. Pro lepší účinky je vhodné mít z místa meditace dobrý výhled na krajinu, tím je podpořeno souznění s přírodou.

Dnes má straponát řádově několik desítek příznivců, a stále jich přibývá.

3 thoughts on “šuf : umění tvorby nových slov

  1. Vazbič

    Eh-heh
    Těma desítkama příznivců…to myslíš tebe a Láďu? Jak se jmenuje ta "speciální meditační technika", když slovo straponát je vyhrazeno pro stav mysli?

    Reply
  2. Vazbič

    Ech
    Stejnak si myslim, že pokud se nestane něco opravdu zásadního, je straponát odsouzen k zapomenutí…straponát zemře s tebou, Šufe…je mi to líto…

    Reply
  3. šuf

    straponát pro nás i pro naše děti
    Desítky příznivců straponát skutečně má, ne-li tisíce. Jediný problém je, že neznají onoho slova. Dosud v nich dlí jen jakožto nepojmenovaný pocit, který dosud pořádně neuchopili. Od momentu vynálezu svého slova jsem mluvil s řadou moudrých lidí, a slušná část potvrdila, že v té či oné podobě straponát s oblibou praktikuje. Straponátu je tedy dle mého názoru cesta otevřena.

    Pravdou je, že samotný tvar slova předurčuje straponát k chabé budoucnosti. Tři slabiky, navíc špatně vyslovitelný – v dnešní rychlé době takové slovo nezaboduje. Což ale lze pojmenovat tak velké a ušlechtilé hnutí duše nějakým newspeakovým rychlotvarem? To radši nedám světu slovo žádný, než nějakou nedomrdlou jednohubku. Každopádně, zhyne-li straponát se mnou pak ho snad čeká ještě dlouhý a plodný život 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.