šuf : O salátech, Austrálii a tak různě

Tak, za chvilinku končí dnešní den v Sydney. Trval přesně devět hodin a padesát dva minut. Čekoval jsem to na webu – za dvanáct dní se totiž se Sandálem vydáváme na dloouhej čundr po austrálii, a já mam bobky z toho že bude furt tma. Což bude. Ale žádný strachy, místní Lucie upíjí noci hlavně v červenci, tak se do toho snad pořádně opře. Pro jistotu jsem zakoupil hafo sirek a baterky do čelovky – člověk moderní si možná v noci rozsvítí, ale člověk bez elektřiny může hrát leda tak tichou poštu. Což je prekérka pokud chcete bejt vzhůru třeba i dýl než deset hodin do dne.

Ale neva, ještě před edisonem jsme totiž měli voheň. A zase mít budem! (a na něm opečem vlastnoručně ulovenýho klokana. sorry skippy). Austrálie je většinou liduprázdná země, požáry buše v tomhle období nehrozí, tak se snad z ohníčku nikdo nezblázní. Myslíte že pralidi a indiáni dělali všechny ty šarády a tančení u ohně, protože byla tma jak v prdeli, a oni neměli roupama coby? Já bych řek že jo. A my do toho jdeme taky. Chochó, ještě by to chtělo nějaký halucinogení listí co budem po nocích pálit!

A nebo pojedem na sever, kdesi tam maji den skoro o dvě hodiny delší. A taky tam tolik neprší. A je tam víc jedovatejch hadů. Rozumný kluci tyhle jedovatý hadi – asi nemaj rádi tichou poštu. Ale nebojte, jsou to poserové, nekousnou nás a utečou.

Tuhle dlouhou čtrnáctihodinovou noc bych měl strávit učením, zejtra mam zkoušku. Žádná metoda pokusu a omylu jako doma, žádný "zkouška je od slova zkusit". Jeden termín a šmitec, neuděláš a čau. … A stejně se neučim. A vymyslel jsem si pro to dvě výborný výmluvy: jednak je ten předmět celkem jednoduchej, navíc se tady – v zemi obdařený placeným školstvím – od zkoušek prakticky nevyhazuje. Druhak doma stejně nikoho nebude zajímat kolik bodů jsem tu získal (ono se to na český měřítka stejně těžko převádí). .. Ale opravdickej důvod proč se neučim, a místo toho čekuju hady a západy slunce je jinej a mnohem jednodušší. Ano přátelé – ten předmět je vopruz.

Včera se mně jedna slečna ptala, jestli bych řekl, že jsem studijní typ. Já jí odpověděl, že jsem vždycky myslel, že ani ne, ale vzhledem k tomu jak pořád ještě studuju a hodlam v tom pokračovat, tak asi trochu jsem. .. Dneska se ukazuje, jak jsem jí kecal (Neúmyslně! Balit slečny na prohlášení že JSEM studijní typ skutečně nepovažuju za dobrej nápad). Neboť den před zkouškou muj "studijní" mozek stávkuje – jen proto že se mu nelíbil učitel a že předmět je nudnej. Kdykoliv se zadívam na přednášky, tak místo aby si něco mozek pamatoval, tak jenom nadává. Jak může doktor ekonomie napsat že Ricardo Mill a Marx měli největší vliv po druhé světové válce a Keynes na počátku 19 století? Jeden takovej slajd a ten muž si podle mě nezaslouží žít. Jako fakt. Né za svou fatální neznalost, ta by byla v pohodě jako u miliard dalších. Ale arogance, s jakou jde takovej vidlák učit na univerzitu šířit s blahosklonným úsměvem dál bludy, no ta mě vytáčí. Mě naštve máloco, ale tohle teda jo.

Osobně pro to používam temín "intelektuální znásilnění". Hrubou silou, danou mu z moci učitele, ten chlap usurpuje čas a myšlení mé i kolegů studentů. Neni to poprvé ani naposled, co se mi něco takovýho děje, ale věřte že se to nestává mockrát a pokaždý mě to vytočí až ke stropu. Ale já na něj vyzraju, a číst to nebudu! Chochó! Takhle se na něj musí, na násilníka. To mu to nandam. A jdu psát dál o hadech a věčné tmě. Nebo ne. Já vám napíšu něco o austrálii, když už je to ten cestovní blog!

Jak se tady vůbec teď mam? No povim vám, že jakmile si člověk zvykne, že je hlavou dolů, tak je to tu fakt jak doma. Jakmile přejde exotika v každodenní chleba, tak už neni o čem psát blogy. … Teda až na pár věcí. Dem na ně:….v hospodách se stojí na pivo čtvrthodinová fronta, což nechápu, protože to pivo nemá ani tři decky a stojí v přepočtu osm pětek. I kdybyste se hnedle po koupení piva postavili zpátky do fronty, tak než dostanete další, už budete mít sucho v hubě. A navíc takhle za chvíli budete švorc. Přesto se místní i nemístní obyvatelé dokážou v hospodách celkem solidně opíjet. Blíž jsem to nestudoval, pobyt v místních putykách mě z výše uvedeného důvodu frustruje a vyhýbám se mu co to jde. Je tam děsnej kravál, člověk se ani neslyší. Svou poučkou "beer is not just a drink, it is a social event" (pivo neni jenom pití, ale společenská událost) dráždím fanoušky mísní opilecké kultury. Akorát jeden pěknej zvyk tu maji – v těch hospodách jsou bankomaty. Chápu, divim se že to ještě nemáme v čechách, taková věc může solidně zvednout tržby. Taky se divim že to maj tady, kde supermarkety nesmí prodávat alkohol, aby náhodou nepodporovaly alkoholismus. A pití na veřejnosti jenom z pytlíku. Je to velká legrace, jednou mi kamarádka přinesla v pytlíku pivo na přednášku, srkali jsme ho a tvrdili, že to je minerálka. Ale dost o chastu – abyste věděli, moje játra tu maj dovolenou a povážlivě měknou. Tak se pojďme podívat na jiné oblasti zdejšího života.

Semafóry tu maj takovej zvláštní signál pro slepce. Zní to podobně jako jeden místní pták. Nevim kdo se to naučil od koho, ale je to pěkně na hovno. Teda zvlášť pro ty slepce to může znamenat nemilý překvápko. Ani my ostatní semaforům nevěříme, a běháme přes ulici jak se nám zachce. Teda až na číňany, ty jsou disciplinovaný a opravdu čekaj na zelenýho panáčka. Někdy třeba i pět minut. Myslim, že australani postavili ty semafory jenom proto, aby diskriminovali číňany, a mohli se jim smát jak všude čekaj jak trubky. … (teď jenom tak mimochodem, čekat na zelenýho panáčka mi přijde jako rozkošnej dvojsmysl, a kdybych teď nepsal o austrálii, tak bych se zeleným panáčkům jistě věnoval další dva odstavce).

Sluníčko tu jde zprava doleva a přes poledne je na severu. Nevěřili byste jak mě to vadí. Já tomu taky nevěřil. Ale zjistil jsem, že se podle sluníčka podvědomě orientuju – když si zapamatuju mapu, automaticky jí v hlavě otáčim za světlem….a tady jí tudíž otáčim hlavou dolů! V životě by mě nenapadlo, že můžu narazit na podobnej problém. Deset let orientačního běhání mě poznamenalo víc než jsem myslel…vyrážim tudíž zásadně na druhou stranu, kdykoliv se naskytne příležitost.

Všichni tu nadávaj, že je děsně drahej benzín. To je zřejmě globální fenomén. Fígl je v tom, že tady (natož pak v americe) nemaj šajn, jak by taky mohl bejt benzín drahej. Když na jejich lamentování kontruju, že v mojí chudý východoevropský zemi je béňo ještě o čtvrtku dražší, tak na mě koukaj divně. No co maj dělat. To je jak když si někdo opaří ruku, a vy řeknete: no a kamarád si jednou opařil vobě. .. Myslíte že je to neslušný, říkat jim že maj v podstatě benzín levnej? Já mam skoro pocit že jo…divný co? A stejně jim to říkam. Aby si nemysleli. Saláti.

3 thoughts on “šuf : O salátech, Austrálii a tak různě

  1. zbysheck

    Je to neslušný
    Ne, vážně, je. Ale zase z tvýho pohledu, jejich nadávání přece taky. Vzdyť maj co jíst, hovada. Ale pak je naše nadávání taky neslušný, doprdele.

    Reply
  2. jibesak

    A co vir?
    Vzdycky jsem se chtel podivat do Australie, vse je tam naruby. I ti co my to tvrdili, ty jsem mel za blazny. Pry se tam vodni vir toci opacne nez u nas…Tak sakra jak to vlastne je. Jsem z toho zmatenej a to ani nemusim cist mapu na ruby a koukat na divne se pohybujici slunce 🙁

    Reply
  3. šuf

    ano, tak to tu je.
    Z> Fajn to beru. Na hrubej pytel hrubá záplata. Ode mně je možná neslušný o tom mluvit, ale od nich je zase neslušný za takový levný péňo jezdit, když chudinky děti v Africe nemaj co nalejt do motorky.

    J> Jojo, to byla jedna z prvních věcí co jsem tu zkoumal, tady o tom píšu. Mimochodem soudím, že jako pravej závoďák na kajaku moc čumíš na branky a málo pod pádlo. Jak tady, tak na severní polokouli, se přece víry točí na vobě strany, a ani zmínka v simpsonových na tom nic nemění 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.