šuf : blíží se něco super

Milí přátelé drobného hazardu, dovoluji si vám oznámit, že zde, v podkrovním pokojíku ve státě Nový Jižní Wales, právě začíná nová éra československé kinematografie! Dnešním dnem totiž počíná práce na trháku jenž zasáhne srdce našich národů nebývalou dávkou emocí, na šokujícím odhalení toho co již dávno víme, ale bojíme se to říct nahlas, na filmu SLOVENSKÝ KOMPLEX!

Právě jsem si byl ve sprše umejt hlavu. Bylo to fajn, ale zapomněl jsem si při tom umejt hlavu. Neklamná známka kypící tvůrčí energie! Takže jakej je plán? Jasná věc, tvorba musí bejt spontánní, ale vono se blbě spontánně tvoří film, když zrovna nemáte například herce, kameru a scénář. Takže hrubej plán:

Nejprve se nacucám slovenskou kulturou. Jakpak já to udělam, tady v NSW? Obstaral jsem si DVD plný slovenskýho top seriálu panelák, a k tomu hafo slovenskýho hiphopu. Z prvních ochutnávek tušim že to bude nářez, i kdyby nakonec k žádnýmu filmu nedošlo. Jenže vono dojde.

Každopádně to bude průser. Když se film nepovede, bude to průser obyčejnej. Spousta povyku a snahy pro nic, na youtube ho uvidí osmdesát lidí, třicet řekne že se jim to líbilo, a dva to budou myslet vážně. Oukej, stane se. Druhá, mnohem zajímavější, varianta jak to může dopadnout je průser neobyčejnej. Když se totiž film povede (a bude-li patřičně zobrazovat realitu), tak nasere přibližně všechny slovenský nacionalisty, co ho uvidí. Čili v podstatě skoro všechny slováky. Až mně, a další spoluautory, najdou po ránu někde zmlácený se slovenskou vlajkou vytetovanou na čele, budu se usmívat, protože bude jasný že Slovenský komplex se povedl.

Spousta lidí už ví o co jde, těm ostatním neprozradím než že film bude kupodivu o česko-slovenských vztazích. Až nadejde čas, jistě některé z vás oslovím za účelem spolupráce (teda pokud jste ochotný riskovat slovenskou vlajku na čele). S největší pravděpodobností k ničemu skutečně slavnýmu nedojde, ale historky z natáčení budete vykládat u táborových ohňů ještě svým vnoučatům. Nevim zda se něco stihne kolektivně dělat třeba už koncem tohohle léta, každopádně ocením slušný náměty a nabídky spolupráce (zejména technický). Soundtrack onoho filmu bude nejspíše má osobní třešnička na dortu, třeba se mi k něčemu podaří přesvědčit zbytky Veselých Trubadůrů, Hudební Skupinu, nebo jiné svobodné hudebníky.

Ultimativní úkol bude získání slovenských osob k obsazení klíčových rolí, jazykové konzultaci atd. Bylo trapný, když ve Vinetouovi hráli indiány opálený chorvati, předpokládam že obsadit čecha do role Košického východňára by mohl být nápad ještě horší. Nebojte, film bude vyvážený. Vždyť přece syrová realita, to je to co dneska táhne diváky (vona totiž kolikrát docela stačí, přikrášlování ani přičerňování netřeba). Ba ne, kecam. Jasně že film bude těžce zaujatej, a bude podkopávat důstojnost každýho kdo bydlí pod tatrou a neni maďar. Co byste taky chtěli, od zasratého pražáka? Znam spoustu sympatických slováků, snad se na mě bratia až tak nenaserou 🙂

A co jsem vám tím vším jako chtěl říct? Kokot kokot kokot. Blíží se něco super!
Vzorový hiphop:

8 thoughts on “šuf : blíží se něco super

  1. Adam

    Juchéééééééé
    To bude teda nářez…film o zakomplexovaných slovácích-maďarech, který se špatně naučili polsky.

    já vim, že mě nikdo nechce, ale stejnak se ti do toho nějak vecpu.

    Ode dneška začínám pilovat slovenštinu, poslouchat Mekyho Žbirku, Petera Nagyho a Elán, vždyť i mně koluje v žilách slovenská krev! Takže si zabírám roli toho slováka, kterej ti v závěru filmu vytetuje vlajku na čelo…

    btw: soundtrack se rozhodně nesmí podcenit, takže bych uritě oživil již dávno mrtvá hudební tělesa, aby společně ještě jednou v posledním vzepjetí života vypustili své semeno…na bukkake tatranku…no…však vy víte.

    Reply
  2. sledgehewer

    z morálního hlediska…
    …a o to jde především, jsem jednoznačně pro! Co se soundtracku týče, neměli bychom opomenout klasický cover "Spánem bohem, idem od vás", stejně jako citát "Ešte raz sa ma to opýtaš, takú ti j…, že sa nespamätáš" téhož filosofa. Dále by bylo vhodných několik záběrů z mistrovství stvěta v hokeji, samozřejmě mám na mysli slovenské prohry. A do závěrečných titulků bych zakomponoval populárně-přirodopisně-naučný vtip "Víte, kdy se přestanou rodit slováci? Až maďaři přestanou píchat ovce".

    Ale pánové, na premiéru v Bratislavě s váma teda nejedu!

    Reply
  3. šuf

    přišel čas na šufowiki
    Už přes měsíc tůnim svojí osobní wiki. Vy z ní uvidíte hovno, protože ta část kterou skutečně používam je zaheslovaná. Dneska jsem založil stránku, kam si hodlam průběžně dělat nějaký poznámky o slovenským komplexu. Fígl je v tom, že stránka je opravdu wiki. Tj veřejně přístupná, a editovatelná. Tudíž: napadne-li vás nějaká píčovina co by se ve filmu měla objevit, můžete jí tam hnedle napsat. Jde mi teď o nápady. Časem tomu dam třeba i nějakej řád. Zde je wiki slovenský komplex. Je to jednoduchý jak facka, psát na ní může kdokoliv, i když příspěvky registrovaných uživatelů ocenim víc.

    A teď malinko k námětu. Nechci určitě tvořit film typu kameňák, podivnou koláž blbejch vtipů (i když se přiznam že ten s maďarama mě dostal). Zatim jenom rámcově vim, že ústředním motivem má být slovenský komplex ublíženého brata. Karikatura slovenskýho názoru, že oni jsou ten mladší, nedoceněný princ který se ale má na ty čechúny dotáhnout a ukázat jim, že my jsme doteď měli akorát štěstí, navíc jsme prevíti bez páteře a házíme svým bratrům naschvál klacky pod nohy…. Což by mělo krásně kontrastovat se skutečným českým přístupem “nám je to úplně u prdele”. Samozřejmě, do popředí přijde jímavá holywoodská story o mladém … no jistej plán mam ale o tom až jindy. Až budu mít pořádnej nástin příběhový linie, bude čas na opravdický nápady. Teď zatim můžem vymejšlet ty vtípky :), každá píčovina co vás napadne zaslouží na wiki, třeba z ní vypadne něco do klíčový zápletky. Brejnstorming!

    Reply
  4. Adam

    Hele
    A co my vo nich vlastně víme? byl nějakej praotec slovák, kterej je dovedl az k tatrám nebo se jen vezli s Čechem a pak už byli líný jít dál? Chtělo by to nějakýho historickýho poradce, aby nám řekl okolnosti vzniku slovenskýho komplexu…

    Reply
  5. šuf

    historie je od toho aby se přepisovala
    Okénka do minulosti si lze domyslet. Nechceme točit film o tom jak to bylo, ale o tom jak to je, a jak to vidí současné národy. A na to odborníky máme. Mimochodem – asi jsme ťukli na podobnej nápad, což by mělo bejt ok, pokud teda nechceš točit konkurenční film 🙂

    Reply
  6. Adam

    O co šlo
    šlo mi spíš o to získat info o tom kdy a za jakých okolností to vzniklo, aby sme si z toho mohli pak kdyžtak dělat srandu…taky by nás nějakej kritik mohl napadnout, že si děláme prdel z něčeho, o čem nic nevíme…

    Ale nápad s Krivánem je oki 🙂 Jen to bude asi trochu náročný…

    Docela dobře si dovedu představit celé to veledílo jako pseudodokument…kterej by sledoval nějaký československý hlavní postavy…

    Reply
  7. šuf

    kritik nemá šanci
    Jsem toho názoru, že slovenský komplex je věc prakticky nezmapovaná, a nezdokumentovaná. Těžko nás proto někdo může napadnout, že pravda je jiná. Teda může, ale má smůlu – bo pravdu nikdo nezná.

    Zaměřit to historicky, by už znamenalo riskovat řadu mnohem oprávněnějších nařčení, a navíc by to mohlo dost ztížit praktický natáčení. Ale neříkam že by nám obé mělo výrazněji vadit 🙂 Tož jak by sis to představoval? Dialogy žižka-jánošík by mohly být velmi plodné.

    Reply
  8. Adam

    Mistake
    No…nemyslel sem hlavní postavy dějin, ale filmu 🙂 špatně sem se vyjádřil 🙂 samozřejmě soudobý – maťo, anežka, tonda a další 🙂

    jen doufám, že to neskončí happyendem pro slováky (žádnou ubulenou limonádu točit nehodlám…i když sem ještě ochoten o tom diskutovat 🙂 )

    Takže ta představa – komentář ala Radovan Lukavský jako v dokumentech a sem tam oživeno dialogy postav.

    Jinak myslim, že neni vůbec prdel udržet pozornost diváka. To je fakt těžký udělat…snad se to nějak vyvede. Chce to mít jasnej scénář než se začne točit…abysme po vejletu do tater doma nezjistili, že nám 2 scény chybí…myslim, že by to divák poznal, kdybysme to dotáčeli pod klínovcem

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.