V čem je průšvih ve státních firmách?

Alternativní tisková zpráva, shrnující náš poslední výzkum na plnou hubu. Autorství kdykoliv popřu 🙂

Česká republika, její kraje a obce jsou neskutečně bohatý. Patří jim firmy s ročním obratem 680 miliard, čili se jima protočí jenom o kousek míň než ve státním rozpočtě. Jenže zatimco většina státního rozpočtu jde na důchody, tyhle firmy si s těma prachama můžou tak trochu dělat co chtěj.

Tohle úžasné zjištění provedla dvojice paznehtů z Univerzity Karlovy, kteří si říkají Centrum aplikované ekonomie, o.s. (aka zIndex), která místo aby dělali na svý disertaci, tráví čas předstíráním že jsou “fink-tank”. Blbý na tom je, že nikdo neví jestli maji pravdu. Tak podružnou věc jako kolik vlastně máme firem se totiž přece nevyplatí sledovat, a tak to stát nedělá. Nějaký čísla k tomu má akorát staťák, jenže ten si plete soukromý a státní firmy (soukromý jsou podle něj třeba ČEZ Distribuce nebo Orlickoústecká nemocnice), takže ví taky prdlačku.

Tydle státní firmy jsou takový schizofrenní instituce. Občas slyšíme že “jsou to vlastně normální firmy, který náhodou ovládá stát” (to když je řeč o uzákonění auditu NKÚ nebo zadávání zakázek podle zákona), občas jsou naopak prodlouženou rukou státní moci (to když je potřeba obhájit že v dozorčkách sedí samý politici). A že jich tam sedí hromada. Ta studie řiká, že ve třech čtvrtinách velkejch firem se vždycky hned po volbách jako náhodou vymění předseda dozorčky (čili chlap, kterej řídí chlapa co řídí tu firmu). Běží to jako na drátkách, po krajských volbách se vymění vedení krajských firem, po obecních volbách u obecních. Jenom ve státních firmách je bordel o trochu větší. Jak se rychlejc mění vládnoucí koalice, tak jejich dozorčí rady samosebou taky. Nečeká se vždycky čtyři roky, a nejdou z toho kvůli tomu dělat tak pěkný grafíky jako ten krajskej co uvidíte o kousek níž. Průšvih je to ale ještě větší – věřte, nevěřte, ty firmy nenesou dobře, když se jim vedení mění jak ponožky (a voni maj dejme tomu nakoupit vlaky na dvacet let).

To dá rozum že to všechno se ale děje kolem voleb jenom jako na potvoru a s politikou to nemá co dělat. Lidi do firem prostě normálně přicházej a odcházej. Divný je, že jediný volby kde se žádný křesla neměnily, jsou poslední krajský volby – to se asi nějak cirkulace zastavila nebo co. Jak se ty kraje přebarvily z oranžový zase na oranžovou, tak se politici v radách lekli a zůstali na místech.

Obměna dozorčích rad v krajích, volby na podzim 2004,2009,2012 (poslední dvoje dopadly stejně)

Obměna dozorčích rad v krajích, volby na podzim 2004,2009,2012 (poslední dvoje dopadly stejně)

Chytrý lidi, tyhle politici. Spočetli si, že do těch firem nejenom že nemůže ten nejvyšší kontrolní úřad a nemusí to moc vypisovat zakázky, vona ani opozice tam neni. Takže neni nic lepšího, než těm firmám přenechat správu městských nemovitostí nebo třeba vývoj IT systémů.

Takových poloveřejných firem s obratem nad sto mega je u nás víc než stovka  (každej rok, každá ta firma utratí sto milionů korun českých). Sto míčů, to už neni malej keš – a v něm je ten hlavní průšvih. Tam se dá korumpovat, odklánět a financovat politický strany. Takže, milí novinářští paznehti, jestli si myslíte, že největší zlo na kšeftování s křeslem v dozorčce ČEZu je, že nějakej Šnajdr bude brát třicítku hrubýho za nic, možná byste si mohli uvědomit, že ČEZ je třetí největší firma ve střední evropě, a křeslo v jeho dozorčce je pro tuhle zemi asi tak desetkrát důležitější, než křeslo nějakýho usoplenýho poslance. Tim pádem, pokud někdo měl vykšeftovat mandát za křeslo v ČEZu, jaj boha – to pro něj nebyl ústupek z principů ale kšeft roku. Kapišto?

Příště až vy lamy vypustíte z huby slovo trafika, tak ať koukáte mluvit o stánku PNS, případně s přimhouřením oka o osmiletý definitivě na úřadu pro ochranu osobních údajů. Zapomeňte na podniky jako Lesy ČR ne Česká Pošta. Selhání trafikanta totiž způsobí nejhůř to, že děti nedosanou Čtyřlístek. Zatímco zmrvený rozhodnutí dozorčí rady (třeba o expanzi do Albánie) náš stát může stát taky klidně 10 miliard, čili každýho z vás litr na elektrice.

Největšího fóru tý studie si ale zatim nikdo nevšim. Ten je v tom, že dokldádá nehorázný kšeftování s křeslama v dozorčkách hlavně mimo parlament. Zatimco Nečasovo vláda padla na obvinění, z kterých kvůlivá imunitě sešlo, tady je prostor pro další houfy stejných obvinění ve firmách měst a krajů, kde žádná imunita neni a nebude.

Leave a Reply

Your email address will not be published.