svazák Šuf : Rudý dědský tábor

Soudruhu a soudružko! Pijonýre, jiskro, svázanče! U příležitosti 37. výročí jmenování Štefana Chochola ministrem školství ČSSR vyplouvá 9.7.2007 alegorický lodní konvoj aby uctil jeho památku. Ano, vyplouvá po Ohři, řece, kterou Štefan tolik miloval. Nebyl však jen milovníkem přírody, měl také rád českou mládež, a ona měla ráda jeho. Jsem si jist, že i dnes srdce pamětníka zaplesá, když vzpomene na jeho téměř mladistvou tvář – vždy vstřícnou, usměvavou.

Ale my bychom měli chtít víc než jen uctít památku. Vždyť to není jen vzpomínka na bodrého kmeta, která nás váže k Chocholově odkazu. Jsou to především jeho myšlenky, které i po 37 září svou letech pronikavostí, svěžestí, a oslovují i dnešní mládež, tu která už Štefana nepamatuje. Proto se koná tento vodní průvod – ne aby truchlil nad pozůstalostí, ale aby uvedl v život to, co již zarostlo travou. Aby opět rozšířil ideály, které přetrvají déle než všechny vlády a režimy.

Proto tě vyzývám, buď toho dne připraven – na břehu řeky, v Karlových Varech, tam kde loňský průvod skončil. Měj s sebou vše potřebné pro zbudování plavidla bytelného, a přitom veselého vzezření – tak jak se sluší k oslavě vzpomínky na člověka, jenž měl tak blízko k mládeži. Poplujeme několik dní, a možná i nocí – nejdéle do následujícího víkendu. Ne, my nemusíme doplout do moře, však on měl raději tu naši českou krajinu.

I Ty chceš plout? Zatím není třeba zmatku. Jediné, co musíš milý pionýre udělat, je vyžehlit svůj starý kroj, a opatřit si dostatek materiálu pro zbudování a vyzdobení voru. Jelikož náš konvoj nemá být konvojem osamělých námořníků, lépe abyste se smluvili ve skupinách a plavidlo si zbudovali společnými silami. Nemáš s kým zrovna plout, ozvi se mi co nejdříve – on už se nějaký ten plavčík najde.

Leave a Reply

Your email address will not be published.