šuf : Proč se vyhejbam vlevo

Už je to nějakej pátek od příletu z mýho půlročního vejletu – dost na to, abych si v hlavě srovnal o čem to bylo, ale né tak moc abych už toho stihnul moc zapomenout. Nuže, tohle je první článek po návratu z Austrálie, a zároveň odpověď šem co se ptali "jak ses tam měl?", a já na to jenom něco neurčitýho zablekotal, protože co na takovou otázku říct. Tož:

Tam kdesi na jižní polokouli, leží tajemná Austrálie, a v ní se žije v podstatě stejně jako tady u nás. Maji tam nudnou pop-music, hezkou krajinu a zhruba stejný procento blbců. Lidi si tam taky myslej že maj dobrý pivo a drahej benzín, a když je zkusíte vyvést z omylu, tak ani moc nekřičej, ale myslej si o vás svý. Jako doma, jenže..

Úplně jiný kafe je, když tam jste z druhýho konce světa, jenom na půl roku. Pak zmizíte, a dost možná nikoho z těch lidí, domů, stromů a pavouků nikdy neuvidíte, a oni vás taky ne. A podle toho se k vám chovají a vy k nim.

Asi jsem se měl narodit do devatenáctýho století, nebo rovnou do jeskyně. Tak nějak nejsem stvořenej pro svět kde potkáváte co měsíc sto novejch lidí a minimálně devadesát devět z nich na základě rychlýho prvního okouknutí označíte jako spam a vykopnete z okruhu, který nazýváte svým světem, tak rychle jako se v něm objevili. A oni vás taky.

To vše je ohromně umocněný, žijete-li uprostřed vesničky studentů ze všech končin světa, který jsou tu taky jenom na otočku. Horizont tří měsíců. Nevymejšlíte s kym na lyže, nezakládáte kapely, a láska je jenom večernice. Nejpozdějc do žní budete každej bydlet na jiným kontinentě. Strategie "úspěchu" v týhle nehostinný velký společnosti, která spíš než harmonickou komunitu připomíná brownův pohyb, je jasná: chodit kolem dokola opakujíc několik vět, co zní jako názory hustýho člověka, hodně se usmívat, fotit, a dávat ostatním najevo jak jsou úžasný, i když nejsou. A doufat že budete pro spoustu jinejch ten jeden ze sta, čimž pádem budete děsně populární, idolem žen či mužů, s tisícem ksichtů na facebooku, a životem kterej je jedna velká párty – až na to, že pro někoho kdo si chce udržet sto kamarádů to místo nevázaný zábavy znamená dost běhání a focení.

Jak možná už víte, tak jsem se po několika polovičatých pokusech na společenský život vysral, a stal se radši poustevníkem. Na tisíckrát položenou (a blbě neurčitou) otázku "jak bylo v Austrálii?" jsem asi měl odpovídat : "fajn, bylo to dost osamělý, ale právě proto dobrý."

Dost jsem chodil, jezdil vlakem a spal sám v buši. Občas jsem fotil, s pár kolemjdoucíma jsem promluvil, ale nijak moc. Byl čas. Chodil jsem po lesích sem tam se kochnul, ale většinou jen přemejšlel a čuměl do blba. Pak jsem přišel dom a dost psal – básničky, blog, i jiný věci. A koukal do zdi a přemejšlel. Měl jsem víc volnýho času než kdy předtim, a víc jsem s nim i mrhal. Teda, mrhal v tom moderním smyslu slova.

Jako student dvou celkem těžkých škol se spoustou vedlejších zájmů, jsem tady doma zvyklej bejt v permanentní časový tísni. Na půlku věcí, který chci dělat prostě nezbjevá čas. .. a tam to najednou bylo jiný. Zmizel ten nepříjemnej hlásek svědomí, kterej vám vyčte, jakmile se mu zdá že někde mrháte časem. Neni proč kvaltovat z vejletu domů, neni proč dobíhat vlak. Vydal jsem se na vejlet na západ, a vrátil se až jsem měl náladu, třeba za tři dni. "Kdes byl?" ptaj se spolubydlící. "Na západě." To bych doma v čechách asi nikdy neudělal. Vy jo?

Né nestal se tam ze mě alternativec a hipíckej povaleč. Určitě né docela. Ale bylo to fajn podívat se tak nějak na druhou stranu bariéry. Na to, jak by se dalo existovat.

A tak i dneska jsem trochu pomalejší. Vynalezl jsem si pro tenhle malej převrat hodnot přirovnání "pořád se vyhejbam vlevo". (australani říděj vlevo, a tak nějak se to přenáší i na vyhejbání protijdoucích chodců. Řada evropanů tak prvních pár tejdnů pobytu působí kolize. A po návratu domů si zas těžko zvykaj zpátky.)

Bejt sám se svejma myšlenkama je fajn. Aspoň myslim. Spousta lidí se tomu intuitivně brání – když neni kolem nikdo živej, tak aspoň zapínaj televizi, otvíraj knížky nebo brouzdaj internetem. Znáte to, člověk je od přírody zvědavej, hledá nový podněty signály a tak dál. Jenže ono je podnětů kolikrát až až, že je ani nestihnete pobrat. V Austrálii jsem se naučil koukat do zdi. Civět do lesa. A nevyčítat si to.

A i dneska se občas vyhejbam vlevo. Kolizí nedbaje.

One thought on “šuf : Proč se vyhejbam vlevo

  1. Jaa

    Neni..spam
    Já zažila to samý a to i přesto že řidiči jezdili v pravo. Když jsme se na psychologii životních krizí teď bavili o krizi z nezaměstnanosti- bylo to vono. Ten popis byl ten stejnej jako když jsem byla na erasmu. Když se člověku podaří neztratit sám sebe (v tom multikulturním pártyovém bordelu) pak se mu podaří najít sám sebe úplně z jiného pohledu.. Dík brácha, žes to napsal, sem ráda že nejsem jediná, který to tak přišlo.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.