šuf : filonálada (asi listopad 07)

Jak už to tak bývá, přišla na mě filosofická nálada právě v momentě, kdy jsem si na koleji vychutnával jednu z vyhlášených studentských pochoutek – těstoviny s podravkou. Zahleděn do oné inspirativně bleděžluté hmoty počal jsem plodit myšlenky, a to bych vám teda nepřál. Už jsem se tady na stránkách přiznal k lecčemu. Ze svého intelektuálství jsem se tu dokonce hrdě vyznával. Ale čeho je moc, toho je příliš.

Právě jsem se totiž vrátil z jednoho velice hloubavého semináře, cestou domů vedl zajímavou diskusi s celkem osvíceným spolužákem a po našem rozchodu se začetl do Kundery. A když dojdu na kolej, mam konečně vypnout mozek, nažrat se a spokojeně koukat do zdi přijde co? Filosofická nálada. Ha, jako intelektuál bych měl být nadšen – vydržím být nonstop duševně plodný třeba celý den! Kupodivu jsem nadšen nebyl, myšlenku jsem odehnal jak otravnou mouchu a dojídal pochutinu za poslechu příjemně přiblblé hudby.

Co mi na nás intelektuálech (a na mě nejvíc!) vadí je, že neumíme říkat věci jednoduše. Je to tim že věci který nás zajímaj často jednoduchý nejsou. Jak proniknete pod povrch něčeho, nejste vůbec ochotný o tom něčem pronášet jasný holý věty. Těm větám by každej krásně rozuměl, jenže vám přijdou jako děsně zjednodušený. Nebo rovnou jako lži. Na toho kdo podobný skvosty vypouští se díváme skrz prsty. Proto noviny, který jsou pro banální sdělení rájem, o věcech, kterým rozumíme radši nečteme – to člověka akorát tak nadzvedne ze židle.

..

Zde text končí, nečekaně jako deník Jana Tleskače. Zřejmě došlo k znechucení mladého intelektuála povrchností dnešního světa následovaném sebevraždou, případně k znechucení žaludku přesolenou těstovinou, následovaném zvracením (nebo kombinací obého). Nevyřčené myšlenky, odpočívejte v pokoji.

One thought on “šuf : filonálada (asi listopad 07)

  1. Majkl

    Pár holých vět
    Popsals hendikep intelektuálů. Zajímavé je sledovat, jak často si i neintelektuálové (blbci) tuto vlastnost ("klikatou mluvu") pořizují. Jsou do toho tlačeni pravděpodobně pohlavním výběrem. "Klikatá mluva" demonstruje kreativní myšlení a u lidí je inteligence velmi podstatným znakem kvalitních životních partnerů (mrdačky jak hrom).

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.